Chrupanie pobudza procesy myślowe (cz.2)
Wzbogacą one dietę w błonnik, zdrowe tłuszcze i witaminy. Co ciekawe jedno z badań wykazało, że zdolności uczenia się i pamięci są lepsze przy tzw.”diecie twardej” w porównaniu do “diety miękkiej, papkowatej” (Stangl, 2009). Dlatego znacznie lepszym niż klasyczne słodycze i słone przekąski, będą twarde warzywa np.marchewka, owoce np.jabłko, chrupki kukurydziane i orzechy.
Woda nie zawiera cukru ani kalorii, spełnia w organizmie wiele funkcji: pomaga w trawieniu, zapobiega zaparciom,reguluje temperaturę organizmu oraz nawadnia organizm. Prawidłowe nawadnianie z kolei, zapewnia m.in. właściwą koncentrację i wydajność mózgu (Fadda, 2012). Warto pić wodę przez cały dzień małymi porcjami.
Aby te wszystkie, drobne acz ważne elementy stylu życia mogły być zrealizowane, warto spojrzeć w pierwszej kolejności na siebie. Obserwować swoje zachowania żywieniowe, które przenoszone na dziecko kształtują u niego nawyki. Jeśli chcesz, aby dziecko realizowało Twoje zalecenia, sam powinieneś je wprowadzić w życie. Dzieci uczą się przez obserwację.
Pamiętajcie, warto chrupać! A nie od dziś wiadomo, że…. Tygryski chrupią bardziej!